Dengeli Beslenme Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Dengeli beslenme nedir sorusu hayatının bir döneminde herkesin aklını kurcalayan sorulardan biridir. Sağlıklı ve dengeli beslenme şu şekilde açıklanabilir: kişinin gün içinde ihtiyacı olduğu tüm besinleri, mineral ve vitaminleri tam ve eksiksiz şekilde aldığı beslenme türüne dengeli beslenme denir. Günümüze kadar birçok uzman dengeli beslenme nasıl olma sorusuna oldukça kafa yormuştur. Ancak şu şekilde açıklanabilir ki herkesi ihtiyaç duyduğu besin miktarı değişkenlik gösterebildiğinden dengeli beslenme de kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.

Dengeli Beslenme Nedir, Nasıl Olmalıdır?
Dengeli Beslenme Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Bu makalemizde internette çok aratılan dengeli beslenme, dengeli beslenme nedir, ne demektir, dengeli beslenme listesi ve dengeli beslenme nasıl olmalıdır gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde ele aldık. Peki dengeli beslenme nasıl olmalıdır? 

Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

Yukarıda da bahsedildiği üzere dengeli beslenme kavramı kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle en iyi sonucu kişiler bir diyetisyenle birlikte çalıştıklarında alabilirler. Ancak sağlıklı ve normal kiloda olan bir insan göz önüne alındığında tüketmesi gereken besinler ve miktarlar aşağıda ki gibi sıralanabilir. Peki dengeli beslenme nasıl olmalıdır? 

  • Su Tüketimi 

Su tüketimi yer yüzünde yaşayan her canlı için hayati önem taşımaktadır. Su, yaşamsal fonksiyonların sağlıklı bir şekilde çalışması ve devamı için oldukça önem taşımaktadır. Yetişkin ve sağlıklı bir kişinin gün içinde 2 ila 2,5 litre arasında su tüketmesi gerekmektedir. Çocuklarda bu miktarlar 1 ila 1,5 litre arasında değişmektedir. Siz de sağlıklı bir yaşam için suyu hayatınızdan asla eksik etmeyin. 

  • Öğün Sayısı 

Metabolizmanın çalışma mantığı oldukça basittir. Ne kadar çok yerseniz metabolizmanız oldukça hızlı çalışır ve hızlı çalışan bir metabolizma sağlıklı bir insan demektir. Ancak bu durum aklınıza sofralar dolusu bol kalorili yemekler getirmesin. Aşırı şeker, yağ ve tuz tüketimi her daim zararlıdır. Yine aynı öğünlerinizi daha çok porsiyona bölerek gün içinde tükettiğiniz öğün sayısını çoğaltabilirsiniz. Ana öğünlerinizin yanında ara öğünler de tüketerek metabolizma hızınızı destekleyebilirsiniz. 

  • Porsiyon Kontrolü 

Yukarıda da bahsedildiği üzere sofralarca bol yemek sadece kilonuzun çoğalmasına neden olur. Şişman bir insanın metabolizması yavaşlar ve yaşamsal faaliyet gösteren organlarının etrafı yağ bağlayarak hayat kalitesi düşer. Bu nedenle dengeli beslenme denince porsiyon kontrolü oldukça önem taşımaktadır. Bir öğününüzde mutlaka protein, karbonhidrat, sağlıklı doymamış yağlar, vitamin ve mineraller mutlaka bulunmalıdır. Bu sayede hem tok hissedersiniz hem de fazla yemek yemenin önüne geçersiniz. 

  • Tuz Miktarı 

Tuzun içerisinde bulunan sodyum vücut için gerekli bir maddedir. Ancak yine de kişinin gün içinde tükettiği tuz miktarı mutlaka sınırlanmalıdır. Fazla tuz hipertansiyona, vücudun fazlaca su tutmasına ve bu nedenle ödem oluşmasına neden olabilir. Yiyeceklerin içerisinde bulunan doğal tuz insan vücudu için gerekli sodyum miktarını karşılamaktadır. Bu nedenle yiyeceklerinize ekstra tuz atmanıza gerek yoktur. 

  • Lifli Gıdalar Tüketin 

Liflerin ne olduğunu kısaca açıklamak gerekirse bir yiyeceğin bağırsak içinde sindirilemeyen ve posa olarak kalan kısmına lif denmektedir. Lifler ipliksi yapıya sahiptir. Az yer kaplarlar ve en önemlisi düşük kalorili ve doyurucudurlar. Lifli gıdalar düşük kalorileriyle hem obeziteden kişiyi korumaktadır hem de diyabet, kalp ve kabızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Sebzeler, meyveler ve baklagiller bol miktarda lif içermektedir. Dengeli bir beslenme şekli mutlaka haftada 2 kere lif içeren yiyecekleri yemeyi barındırmaktadır. 

  • Şekeri Azaltın 

Mutlaka uzak durulması gereken üç beyazdan biri de işlenmiş şekerdir. İşlenmiş şeker, basit şeker olarak adlandırılabilir ve vücuda harcanamayan, yakılamayan ve basen, göbek bölgesinde biriken boş bir enerji verirler. Bu durum da kişinin şişmanlamasına ve yaşamsal fonksiyonlarının kötüleşmesine neden olur. İhtiyacınız olan şekeri meyvelerden temin edebilirsiniz. Bugün bir karar verin ve başlangıç olarak çay ve kahvenize attığınız şekeri azaltın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!