Mide Bulantısına İyi Gelen 6 Çay

Merhaba sevgili okurlar, bu yazımızda Mide bulantısı nedir? Miden bulantısı neden olur? Mide bulantısına ne iyi gelir? Mide bulantısının nedenleri ne olabilir? Mide bulantısına iyi gelen çaylar nelerdir? Midenize iyi gelecek bitkisel çaylar nelerdir? konuları üzerinde incelemeler yapacağız.

Mide bulantısı, hemen kusacakmış hissi, kişide basit bir kaygı dolayısıyla ya da çok daha ciddi bir hastalıktan dolayı ortaya çıkabiliyor.Sıcak bir fincan çay içmek, mide rahatsızlığını gidermek için en etkili yollardan biridir. Özellikle mide bulantısı hissediyorsanız mutlaka önerilmektedir. Mide rahatsızlığı , bulantı ve kusma dürtüsü birbirini tetikleyen etkenlerdir.
Aslında, bazı çayların yatıştırıcı özelliği vardır. Hatta uzmanlar kemoterapiden, hamileliğe kadar her şeyin yol açtığı rahatsızlığı gidermeye yardımcı olduğunu ileri sürülmektedir.

İşte bulantıya iyi gelen en iyi 6 çay.

1. Zencefil çayı

Zencefil çayı, zencefil kökünden yapılan bitkisel bir infüzyondur. Bu kök binlerce yıldır mide bulantısı için doğal bir çare olarak kullanılmıştır. Ayrıca kemoterapi gören 576 kişide yapılan bir çalışma, 0.5-1 gr zencefil yemenin, plasebo (Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir ) etkisi yarattığını ve bulantı şiddetini önemli ölçüde azalttığını buldu. Çalışmaların çoğu, yoğun konsantre zencefil özleri ve takviyeleri üzerine odaklanmış olsa da, aynı faydaların zencefil çayı için de geçerli olması muhtemeldir.

Zencefil çayı nasıl yapılır?

Zencefil çayı yapmak için, küçük bir soyulmuş zencefil topuzu rendeleyin ve ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, kaynar suya 10-20 dakika boyunca ısıtın. Daha sonra zencefili süzün ve olduğu gibi suyunu çıkarın veya bir miktar bal ilave ederek, tarçın veya limon ekleyin.

2. Papatya çayı

Papatya çayı, kendine özgü lezzeti ve sağlığı destekleyici özellikleri ile hoşunuza giden tatlı bir çiçekten gelir. Geleneksel tıpta, papatya sindirim kaslarınızı gevşetmek ve hareket rahatsızlığı, bulantı, kusma, gaz ve hazımsızlık gibi durumları tedavi etmek için kullanılmıştır Kemoterapi gören 65 kadından oluşan 4 aylık bir çalışmaya göre, günde iki kez 500 mg papatya özü alınması kusma sıklığını azaltmıştır. Bu arada, 105 kadında yapılan bir çalışmada, papatya özü almanın, gebeliğin neden olduğu bulantı ve kusmayı azaltmada zencefilden daha etkili olduğuna dikkat çekilmiştir.
Yine de hamile kadınların papatya çayı içmeden önce sağlık uzmanlarına danışmaları gerekmektedir. Çünkü bitkisel çaylarda hamileliklerde risk oluşturabilir. Bu çalışmalar çiçeğin kendisinin oldukça konsantre özleri üzerinde test etmiş olsa da, papatya çayı benzer etkiler sunabilir.

Papatya çayı nasıl yapılır?

Papatya çayı yapmak için, 5-10 dakika boyunca 1 bardak (240 ml) sıcak suda 1 çorba kaşığı kuru papatya atılır. Papatya suya işledikten sonra, papatları sudan süzebilir, ve papatya çayınızı içebilirsiniz.

3. Ballı limon çayı

Ballı limon çayı, serinletici bir narenciye lezzetini tatlı bir son ile birleştiren popüler bir çaydır. Yapılan birçok çalışma, yalnız limon kokusunun bile mide bulantısını hafifletebileceğini göstermektedir. Örneğin, 100 gebe kadında yapılan 4 günlük bir çalışma, limon esansiyel yağı kokusunun mide bulantısı ve kusmada önemli azalmaya yol açtığını göstermiştir. Bu arada, bal ise limonun asitli tabakasını dengeler. Ayrıca, bulantıya neden olabilecek enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilen anti bakteriyel özelliklere de sahiptir.

Ballı limonlu çay nasıl yapılır?

Evde ballı limon çayı yapmak çok kolaydır. Bunun için 1 çay kaşığı (240 ml) sıcak suya 2 çay kaşığı limon suyu ve 2 çay kaşığı bal ekleyin ve karıştırın.

4. Rezene çayı

Rezene, havuç, kereviz, kişniş ve dereotu ile yakından ilgili olan aromatik bir bitkidir. Uzun zamandır mide ağrısı, ishal ve kabızlık da dahil olmak üzere çok çeşitli rahatsızlıklar için doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.Bu özellikler uzmanların araştırma sonuçları ile desteklenmektedir. Yapılan araştırma ve sonuçları şu şekildedir.

Örneğin, 80 kadından birinde yapılan bir araştırma, adet kanamasından önce 30 mg rezene ile bir kapsül almanın mide bulantısı ve zayıflık gibi semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.
Dahası, 159 kişiden oluşan bir çalışma, günde 1 bardak (240 ml) rezene çayı içmenin, sindirim sağlığı, bağırsak iyileşmesi ve ameliyat sonrası bağırsak düzenliliğini arttırmaya yardımcı olduğunu belirlemiştir.

Rezene çayı nasıl yapılır?

1 su bardağı (240 gram) sıcak suya 1 çay kaşığı kuru rezene tohumu ekleyerek rezene çayını yapabilirsiniz. 5-10 dakika boyunca rezene tohumları sıcak suda kaldıktan sonra süzüp içebilirsiniz.

5. Nane çayı

Nane çayı, mide ağrısı ve mide bulantısını tedavi etmek için en popüler çaylardan biridir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, nane yağının sindirim sisteminde ağrıyı azalttığı ve kasları gevşettiği ispatlanmıştır.

123 kişiden oluşan bir başka çalışma, basitçe nane yağı inhalasyonunun ameliyat sonrası mide bulantısını önemli ölçüde azalttığını buldu.
Nane çayı da, nane yağından olduğu gibi benzer sağlık yararları sunmaktadır.

Nane çayı nasıl yapılır?

1 bardak (240 ml) sıcak suda 10–15 kırılmış nane yaprağı atıp, 10-15 dakika boyunca , sıcak su da beklettikten sonra , yaprakları suzup nane çayınızı afiyetle içebilirsiniz.

6. Meyan kökü çayı

Meyan kökü, belirgin bir acı tatlı tadı olan bir bitkidir. Şekerler, sakız ve içeceklere ilave edilmesinin yanı sıra, geleneksel tıpta sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmek için uzun zamandır kullanılmaktadır.

54 kişiden oluşan bir aylık araştırmalar sonucu, günde iki kez 75 mg meyan kökü ekstresi almanın mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve şişkinlik gibi hazımsızlık semptomlarını azalttığını tespit etti. Diğer araştırmalara meyan kökü ekstresinin şişkinlik, mide rahatsızlığı, bulantı ve kusma gibi semptomları tetikleyebilen mide ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olabileceğini keşfetmiştir
Bu bitki, yüksek miktarlarda tüketilirse, yüksek tansiyon gibi olumsuz yan etkilere neden olabilir.
Bu nedenle, alımınızı günde sadece 1 kez aşağıdaki şekilde hazırlayarak içmenizi öneriririz.

Meyan kökü çayı nasıl yapılır?

Meyan kökü çayı hazırlamak için 3 bardak suyun içine 3 tatlı kaşığı meyan kökü karıştırılır, 20 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra 10 dakika kadar da kaynatılmaya devam edilir ve soğuduktan sonra meyan kökü çayı tüketilebilir.

Ayrıca, diğer bitkisel çaylarda olduğu gibi, hamile kadınlar da doktorlara danışmadan önce meyan çay içmemelidir, çünkü hamileliklerine risk oluşturabilirler.

Genellikle bitki çayları güvenlidir, ancak özellikle ilaç kullananlar ve hamileler bitki çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışmak durumundadırlar. Yazımızın içerisinde bazı noktalarda belirttiğimiz bir durumun özellikle yazının sonunda da altını çizmek istedim. Bu bitkiler doğal ve bulantı için iyi gelen bitkiler olsa dahi , ilaç kullananlar ve hamileler mutlaka doktorunuza danışmadan tüketmemenizi rica ediyoruz. Bazı bitkilerin yan etkileri olabiliyor ya da bu bitkilerin farklı hamilelik süreçlerinde farklı tepkiler gösterme gibi bir durumu olabilir. O yüzden hamilelerin doktorların danışmaları ve onay almaları durumunda kullanmalarını öneriyor ve rica ediyoruz.

Herkese mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!