Multivitaminler Faydalı Mı Yoksa Zararlı Mı?

Belli bir yaşın üzerinde olan kişiler düzenli olarak multivitamin hapları kullanıyor. Ancak vitaminin ne zararı olabilir ki düşüncesiyle hareket etmek yanlış bir yaklaşım olabilir. Yaşam standartlarını korumak ve sağlığından ödün vermek istemeyenler Multivitaminler faydalı mı yoksa zararlı mı sorularına bir cevap arayışında olurlar. Kimse sağlığını korumak isterken tam tersi bir durumla karşılaşmak istemez. 

Günlük vitaminlerin sağlımız için kanıtlanmış faydaları var. Fakat uzmanlar birkaç konu hakkında fikir ayrışması yaşıyor. Bir kısım uzmanlar düşünmeye değer fikrini savunurken bir diğer kısım ise kalp ve beyin sağlığını korumasından başka bir işe yaramadığı görüşündeler. Öncelikle neden bir multivitamin kullanmanız gerektiğini kendinize sorun. Eğer bir diyet yapıyor ve günlük vitaminleri alma konusunda yetersiz olduğunu düşünüyorsanız doğal besinleri diyetinize eklemeniz daha etkili olacaktır. Peki multivitaminler faydalı mı yoksa zararlı mı? 

Multivitaminler Hakkında Yanlış Bilinenler 

Sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi, multivitaminler hakkında yanlış bilinenler de var. 450 bin kişi ile yapılan bir araştırmaya göre, multivitaminler kalp hastalığı ve kanser riskini ortadan kaldırmıyor. Halk arasında yanlış bilinen bir diğer şey de multivitamin hapların zihin sağlığını koruduğu ve hafıza kaybını yavaşlattığı düşüncesi. Ancak bu da yanlış. Yapılan araştırmalar, multivitamin hapların bu konuda herhangi bir faydasının olmadığını gösterdi. Öte yandan 55 ay boyunca yüksek doz multivitamin kullanan kişilerde kalp krizi riskinin yüksek olduğu gözlemlendi. Bu multivitaminler faydalı mı yoksa zararlı mı sorusu için nispeten bir fikir sahibi olabilmenizi sağlayabilir.  

Eğer günlük diyetinizin ihtiyacınız olan vitaminleri karşılamadığını düşünüyorsanız, multivitamin kullanmanız zorunlu bir hal alabilir. Ancak uzmanların birkaç konu hakkında fikir ayrılığına düşmüş olduğunu ve konunun hala tartışmaya açık olduğunu söylemekte fayda var. Multivitamin kullanmadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler vardır.  

  • Gerçekten bir multivitamin almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. Vitamin eksikliğiniz olabilir mi? 
  • Diyetinizdeki besinlerin değerlerini göz önüne alın. Olabildiğince sağlıklı yiyor musun? Eksik bir şey var mı? 
  • Uzman beslenme tavsiyesi mi istiyorsunuz?  
  • Özellikle A ve E olmak üzere belirli vitaminleri yüksek dozlarda almayın. Bunlar aslında zararlı olabilir. 

Uzman Görüşleri 

Multivitaminlerin zararları başta böbrek taşı riskini arttırması olarak göze çarpıyor. Vitamin ve mineralleri haplar yerine doğal yiyeceklerden elde edin. Uzmanlara göre bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için C vitamini, genel sağlığınızı koruma altında tutabilmek için A vitamini ve günlük enerji ihtiyacınızın karşılanması için B vitamini gerekir. Tüm bunlar doğal yiyeceklerin içinde bulunmakta.  

Buna ek olarak kemiklerinizi güçlü tutabilmeniz için D vitamini ve kalsiyum ağırlıklı beslenmelisiniz. Kanser riskini ortadan kaldırmak için antioksidan açısından zengin besinler tüketin.

Sonuç olarak Özetlemek Gerekirse;

Multivitaminler faydalı mı yoksa zararlı mı araştırmalarında uzmanların elde ettiği sonuçlar şu şekilde: 

Kanser: Erkeklere kanser teşhisi konma olasılığı %8 daha azdı. Koruyucu etki, kanser geçmişi olan erkeklerde risk azalmadı. 

Görme: Katarakt gelişme riski daha düşüktür. 

Kardiyovasküler hastalık: Kalp krizi, felç veya kardiyovasküler hastalıktan ölüme karşı koruma sağlamıyor 

Beyin: Azalan hafıza veya zihinsel becerilere karşı koruma sağlamıyor 

Uyarı: PHSII’nin tasarımı nedeniyle, hafıza kaybı ve görme ile ilgili bulguların, kanser ve kardiyovasküler hastalık sonuçlarından biraz daha tesadüfi bulgular olma olasılığı daha yüksek.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!